Fără categorie

Ce sunt proteinele și de ce are organismul nostru nevoie de ele?

Proteinele sunt molecule mari, complexe, care joaca multe roluri critice in organism. Ei fac cea mai mare parte a muncii in celule si sunt necesare pentru structura, functia si reglarea tesuturilor si organelor corpului.

Proteinele sunt formate din sute sau mii de unitati mai mici numite aminoacizi, care sunt atasate intre ele in lanturi lungi. Exista 20 de tipuri diferite de aminoacizi care pot fi combinati pentru a face o proteina. Secventa de aminoacizi determina structura tridimensionala unica a fiecarei proteine ​​si functia sa specifica. Aminoacizii sunt codificati prin combinatii de trei blocuri de constructie ADN (nucleotide), determinate de secventa genelor.

Proteinele pot fi descrise in functie de gama lor larga de functii in organism, enumerate in ordine alfabetica:

Primesti suficiente proteine ​​in dieta ta? Desi va puteti urmari aportul de calorii, zahar si sare, ar trebui sa va asigurati ca ingerati suficiente proteine. Joaca un rol cheie in crearea si intretinerea fiecarei celule din corpul nostru. Ne alimenteaza celulele si ne alimenteaza corpurile. Macronutrientii in alimentatie sunt esentiali si este recomandat sa tii cont de asta.

Nancy Waldeck, bucatar si dietetician la Thomas F. Chapman Family Cancer Wellness din Piedmont , subliniaza ca organismul nostru nu stocheaza proteine.

„Este important ca oamenii sa consume proteine ​​in fiecare zi. Aportul zilnic de proteine ​​joaca un rol in mentinerea celulelor in forma buna si ar trebui sa faca parte din planul zilnic de intretinere a sanatatii.”

Proteina este formata din aminoacizi, cunoscuti in mod obisnuit ca blocuri de constructie, deoarece sunt atasati in lanturi lungi. De asemenea, este considerat un „macronutrient”, ceea ce inseamna ca aveti nevoie de cantitati relativ mari din acesta pentru a ramane sanatos. Atunci cand mergi la o sala de fitness este foarte important sa tii cont si de alimentatia pe care o ai astfel incat sa iti mentii un regim optim.

 

De ce corpul tau are nevoie de proteine

Iata cinci motive convingatoare pentru care ar trebui sa va asigurati ca luati suficiente proteine ​​in fiecare zi:

  1. Construieste. Proteina este un element important al oaselor, muschilor, cartilajelor si pielii. De fapt, parul si unghiile tale sunt compuse in mare parte din proteine.
  2. Reparatie. Corpul dumneavoastra le foloseste pentru a construi si repara tesutul.
  3. Oxigenati. Celulele rosii din sange contin un compus proteic care transporta oxigen in tot organismul. Acest lucru ajuta la furnizarea intregului organism cu nutrientii de care are nevoie.
  4. Digerare. Aproximativ jumatate din proteinele pe care le consumati in fiecare zi sunt destinate producerii de enzime, care ajuta la digerarea alimentelor si producerea de noi celule si substante chimice ale corpului.
  5. Reglementeaza. Proteina joaca un rol important in reglarea hormonala, in special in timpul transformarii si dezvoltarii celulelor in perioada pubertatii.

Proteinele plus fibre ne mentin saturati mai mult timp, ceea ce inseamna ca nu simti nevoia de a manca atat de des. Acest lucru ajuta la mentinerea greutatii, in timp ce ne alimenteaza celulele cu nutrientii potriviti de care au nevoie.