Ce trebuie sa stii despre fierastraul pendular

Ce trebuie sa stii despre fierastraul pendular

Un fierastrau pendular este extrem de folosit de persoanele pasionate de bricolaj. Fierastraul pendular nu trebuie confundat cu fierastraul circular, specialist in taieri in linie dreapta. Fierastraul pendular este un ajutor de pret pentru a efectua taieturi in forma rotunjita, curbata dar si dreapta, într-un mod precis si net.

Confectionarea unor rafturi, al unor dulapuri sau chiar al unui raft de jucarii…iata la ce poate fi folosit in special un fierastrau pendular. De marime mica, fierastraul pendular este dotat cu lame mici pentru a putea realiza unele taieturi urmând un traseu liber ales. Aceasta unealta este capabila sa taie materiale diferite: lemn, placi, plastic dur, metal, PVC sau aluminiu. In ceea ce priveste grosimea, in functie de puterea motorului, este posibil sa decupezi planse cuprinse intre 6 si 9 cm. Puterea lamei este bineînteles un criteriu primordial in alegerea unui fierastrau pendular dar si tipul lamelor, adaptabile in functie de fiecare material in parte, vândute împreuna cu aparatul si sistemul de fixare automat sau mecanic.

Un fierastrau pendular ori fierastrau vertical cum mai e numit sau un fierastrau pendular sabie asa cum mai sunt numite atunci când oscilatia pânzei este pe orizontala, se pot gasi la un depozit online de materiale de constructie si au un pret accesibil în functie de puterea sa, care variaza in general intre 300 si 800-900 W.

Functionare

Un fierastrau pendular utilizeaza o pânza metalica fabricata dintr-un material flexibil care va avea o miscare de tipul sus-jos regulata, acest mod de taiere având numeroase avantaje printre care simplitatea si rapiditatea. Exista modele care ofera o taiere orbitala, care utilizeaza în plus miscarea de tipul înainte – înapoi pentru a se preveni întepenirea pânzei dar si pentru a se mari viteza de lucru. In acest caz, taieturile vor fi mai late.

Puterea motorului

Motorul reprezinta cel mai important element al unui fierastrau pendular deoarece de acesta depinde absolut totul. Pentru taieturile mai putin pretentioase, cu care te vei întâlni cu siguranta in cadrul lucrarilor de bricolaj mai banale, un fierastrau pendular cu un motor de 400-500 W ar trebui sa fie mai mult decât suficient. In cazul taieturilor mai pretentioase, inclusive cele nerecomandate, adica in metal, cel mai bine este sa optezi pentru un motor cu o putere de 700-800W.

Alimentarea

La fel ca alte unelte existente pe piata, fierastraul pendular este oferit in doua versiuni si anume cu acumulator si cu alimentare de la priza. Modelul cu acumulator este ideal daca lucrezi afara, departe de reteaua de alimentare însa autonomia nu este tocmai generoasa. Modelele alimentate la fir sunt mai incomode din cauza cablului însa acestea nu prezinta probleme in ceea ce priveste puterea si sunt recomandate când exista o priza in apropiere.