Fără categorie

Cum actioneaza un evaluator de risc la securitatea fizica, pas cu pas

Evaluarea de risc la securitatea fizica reprezinta un proces deosebit de important, deoarece el vizeaza protejarea bunurilor de valoare si a informatiilor detinute de catre o institutie publica sau o afacere. De asemenea, in baza evaluarii de risc sunt identificate si implementate si metode prin care sa fie protejate persoanele care s-ar putea afla la sediul acestor entitati la un moment dat.

Pentru ca evaluarea sa fie eficienta, este important ca ea sa fie desfasurata de catre un evaluator de risc profesional, in baza unor tehnici de lucru specifice. Procedura implica identificarea si evaluarea amenintarilor si vulnerabilitatilor, pentru ca masurile aferente sa poata fi implementate intr-o maniera eficienta. In cele ce urmeaza, vei afla cun actioneaza evaluatorul de risc, etapa cu etapa.

Evaluator de risc: actiunile, pas cu pas

Etapa 1 – Colectarea informatiilor

Evaluatorul ales pentru desfasurarea procesului va colecta toate informatiile relevante despre cladirile, terenurile, personalul si procesele de lucru ale entitatii analizate. De asemenea, el va analiza in detaliu si mediul extern.

Etapa 2 – Identificarea amenintarilor

Urmatorul pas implica identificarea tuturor amenintarilor potentiale care ar putea afecta securitatea fizica a entitatilor vizate. Pot fi incluse aici incendiile, infractiunile, dezastrele naturale, dar si diverse evenimente neprevazute. Sunt analizate probabilitatea de producere si impactul pe care il poate avea fiecare amenintare.

Etapa 3 – Identificarea vulnerabilitatilor

In aceasta etapa, evaluatorul de risc evalueaza sistemul de siguranta deja existent, pentru a identifica vulnerabilitatile si bresele de securitate. Poate fi vorba despre camere de supraveghere sau sisteme de alarma defecte, acces nesecurizat sau proceduri slabe de evacuare.

Etapa 4 – Evaluarea riscurilor

Evaluatorul combina informatiile despre fiecare amenintare in vederea evaluarii riscurilor generale. Se obtine, astfel, o imagine foarte clara a situatiei pe baza careia se trece la urmatorul pas al evaluarii de risc.

Etapa 5 – Generarea de solutii

Dupa ce sunt evaluate riscurile si amenintarile si se creeaza imaginea de ansamblu, evaluatorul de risc lucreaza la dezvoltarea de solutii prin care sa se reduca sau chiar sa se elimine riscurile identificate. Aceste masuri pot include implementarea unor masuri suplimentare de securitate, actualizarea sistemelor deja existente sau ajustarea procedurilor de lucru in sensul minimizarii vulnerabilitatilor.

Etapa 6 – Recomandari si raportare

Evaluatorul elaboreaza un raport detaliat in care sunt incluse constatarile si recomandarile sale. Raportul iti este prezentat, daca esti proprietar sau administrator, iar tu vei putea lua deciziile pe care le consideri potrivite, in materie de investitii in echipamente si sisteme de securitate. Tot in aceasta etapa se intocmeste si dosarul de evaluare, obligatoriu in cazul societatilor comerciale, institutiilor publice, ministerelor etc.

Etapa 7 – Implementarea masurilor de securitate

In ultima instanta, evaluatorul colaboreaza cu echipa de securitate pentru implementarea masurilor propuse, precum instalarea echipamentelor de securitate, instruirea personalului etc. Totodata, ulterior, el poate fi solicitat pentru monitorizarea mediului de securitate si a eficientei metodelor implementate.

Daca vrei sa ai parte de toate aceste etape desfasurate intr-o maniera profesionala, alege sa colaborezi cu un evaluator de risc precum MaoProtect.ro. Companie experimentata pe piata din Romania, aceasta iti va oferi cele mai bune servicii de evaluare a riscurlor la securitatea fizica, precum si alte servicii de paza si protectie!