Fără categorie

Cum afectează tartrul dinții

Aproape toată lumea merge la dentist o dată pe an. Pe lângă controalele de sănătate dentară, detartrajul profesional este o procedură foarte solicitată la cabinetul stomatologic. Este considerat a fi cel mai bun mod de prevenire a cariilor și parodontitei, deoarece este semnificativ mai eficient decât igiena orală obișnuită. Boala gingiilor este adesea cauzată de acumularea plăcii bacteriene, iar cel mai bun mod de a o elimina, este spălarea dinților de două ori pe zi. Cu toate acestea, indiferent cât de bine te speli pe dinți, vor exista întotdeauna zone greu accesibile, care sunt dificil de curățat. În aceste zone, placa bacteriană se poate acumula și ulterior mineraliza pentru a forma un biofilm dur, lipicios numit tartru, care nu poate fi îndepărtat printr-un singur periaj. Dacă nu este îndepărtată, se poate acumula și mai multă placă în jurul dintelui și sub linia gingiilor, ceea ce va duce la agravarea bolii gingivale. Pentru a reduce riscul de boli ale gingiilor sau pentru a preveni agravarea stării, medicul dentist îți poate recomanda curățarea și lustruirea profesională a tartrului pentru a-ți menține dinții curați.

Detartraj profesional la medicul dentist

Prima etapă de curățare îndepărtează acumularea de placă și tartru. În primul rând este folosit un aparat de curățat cu ultrasunete, care elimină cantități mari de tartru, urmat de unelte manuale specializate pentru a îndepărta resturile mai încăpățânate. Următorul pas este lustruirea dinților pentru a face suprafața lor cu adevărat netedă. Deși lustruirea îndepărtează petele și lasă dinții albi și strălucitori, aceasta nu este doar o procedură cosmetică. Netezește zonele cu textură aspră a dinților pentru a le proteja de acumularea ulterioară a plăcii.

Medicul dentist te va sfătui cât de des ar trebui să recurgi la detartrajul profesional și în plus, îngrijirea orală zilnică nu poate înlocui niciodată periajul profesional. Gingiile sănătoase sunt esențiale pentru sănătatea dinților. Osul maxilarului ține fiecare dinte ferm în poziție. De aceea, este important ca țesuturile specializate, ligamentele și țesutul osos care înconjoară dinții să nu fie expuse bacteriilor, deoarece acestea ar putea fi infectate și acest lucru poate provoca leziuni care, în cele din urmă, duc la pierderea dinților. Gingiile oferă o barieră de protecție între os și placa bacteriană din gură.

Elimină începutul bolii gingivale

Acumularea plăcii bacteriene, irită gingiile, ceea ce ar putea duce la începutul bolii gingivale. Ca urmare, gingiile devin roșii și umflate și pot sângera atunci când folosești ața dentară. Acestea sunt simptomele primei etape a bolii gingivale, denumită gingivită. Dacă este lăsată netratată, aceasta poate progresa la a doua etapă ireversibilă, parodontita și, în cele din urmă, poate duce la pierderea dinților.

Acest lucru se datorează faptului că placa bacteriană acumulată poate duce la retragerea gingiilor, lăsând spații mici în care se poate aduna mai multă placă și pot apărea infecții. Dacă nu sunt tratate, aceste infecții pot deteriora țesutul osos și țesuturile specializate care asigură structura de susținere a dinților. Dacă țesutul osos și țesuturile care îți susțin dinții sunt deteriorate, atunci dantura are de suferit. Cheia pentru prevenirea pierderii dinților este să nu lași niciodată lucrurile să ajungă atât de departe. Controalele periodice la medicul dentist și detartrajul profesional sunt vitale.