Cum sa calatoresti atunci când folosești un scaun cu rotile
Călătoriile cu un fotoliu rulant pot părea dificile pentru utilizatorii săi, însă nu este întotdeauna cazul. Cu o pregătire temeinică efectuat în prealabil, orice problemă poate fi evitată, făcând din călătorii o activitate plăcută.
Călătoriile cu un fotoliu rulant pot părea dificile pentru utilizatorii săi, însă nu este întotdeauna cazul. Cu o pregătire temeinică efectuat în prealabil, orice problemă poate fi evitată, făcând din călătorii o activitate plăcută.
Pentru majoritatea celor care folosesc un scaun cu rotile, accesibilitatea este întotdeauna o problemă, fie că ne gândim la îmbarcarea într-un avion sau pe un vas, deplasarea în timpul călătoriei sau chiar și cât de dificilă este staționarea pe culoar.
În majoritatea cazurilor, persoanele cu dizabilități pot conta pe dotările oferite gratuit de aeroporturi și vase de croazieră. Ele sunt menite să ușureze deplasarea, fiind menționate pe website-ul companiei cu care urmează să călătoriți. De asemenea, se oferă existență pentru o multitudine de sarcini precum îmbarcare și debarcare, transportul bagajelor, check-in. Dacă este necesară trimiterea scaunului cu rotile în spațiul de bagaje, există posibilitatea înlocuirii în cazul vreunei daune.
Există o multitudine de dispozitive care pot ușura procesul de transfer și călătorii pentru persoanele cu dizabilități. Fie că vorbim despre fotoliu rulant la e-motion.ro sau despre elemente anexe pe care le poți achiziționa dintr-un magazin de tehnica medicala cu preturi accesibile, recomandarea noastră este să întrebi persoanele specializate.
Cum să călătorești singur atunci când ai dizabilități
O persoană care călătorește singură trebuie să fie capabilă să poată utiliza toaleta fără ajutor, să poată mânca singură, să poată utiliza masca cu oxigen și să își poată lua medicamentația.
În cazul în care aceste cerințe nu pot fi îndeplinite, atunci este obligatoriu să fie însoțit de o persoană cu vârstă peste 16 ani. Mai mult, este necesar un certificat de sănătate completat de către medicul specialist. Mai multe detalii se pot afla apelând la Serviciul Clienți de la compania care se ocupă cu transportul. De altfel, cu 48 de ore înainte de plecare este recomandat să se transmită starea de sănătate a persoanei cu dizabilități.
Unele companii oferă reduceri persoanelor cu dizabilități sau care necesită îngrijire. Aveți grijă însă la cerințele și regulile menționate de compania aeriană în legătură cu fotoliile rulante electrice sau pe baterii. Acestea vă pot impune o anumită dimensiune, sau îl pot considera bagaj de cală. În acest caz, sunt obligați să îți ofere un alt scaun cu rotile pe care să îl folosești pe parcursul călătoriei.
Cum să pregătești scaunul cu rotile pentru o călătorie
Dacă te pregătești să pleci într-o călătorie, atunci ar fi bine să verifici dacă scaunul cu rotile sau fotoliul rulant funcționează cum trebuie. În această situație, este recomandat să îl verifici într-un service specializat. Nu uita să strângi șuruburile, și să ungi roțile cu vaselină pentru a asigura o utilizare facilă a dispozitivului medical. Pentru a putea evita situațiile neplăcute sau accidentările în vacanță, este bine să îți iei aceste măsuri de precauție.
Mai mult, nu uita să pui în bagaj o pompă, în cazul în care scaunul tău are roți pneumatice. Este mult mai avantajos să incluzi un kit de reparații pentru pană sau fisurare, deoarece ma ales în călătorii, este dificil să cauți ateliere de reparare care să lucreze în timp record. Ele sunt de dimensiuni reduse, la fel de mari cât o palmă, pentru ca tu să îl poți lua oriunde cu tine.
Nu uita să atașezi inclusiv o etichetă cu numele, telefonul și adresa pe scaunul sau componentele detașabile, mai ales dacă este necesar să îl trimiți la bagajele de cală, pentru a nu pierde nimic.
În concluzie, dacă dorești să eviți eventualele situații neplăcute, este recomandat să îți iei aceste măsuri din timp. Anunță firma din timp pentru a putea fi pregătiți din toate punctele de vedere, verifică dispozitivul medical pe care îl folosești zilnic și nu uita să te bucuri de călătoria ta!
Sursă imagini: https://www.friendshipcircle.org/