Fără categorie

Se schimba rata de succes a unor implanturi dentare odata cu varsta pacientului? Raspunsul specialistilor

Tratamentul cu implanturi dentare reprezinta solutia potrivita pentru toti pacientii care se confrunta cu problema pierderii dintilor, indiferent de varsta. Ei pot sa fie abia trecuti de pragul majoratului sau, dimpotriva, sa se apropie de varsta centenara.
O marturie in acest sens este oferita de doamna Elena Pagu, care a decis sa apeleze la tratamentul cu implanturi dentare la varsta de 92 de ani. Declaratia oferita dupa ce a beneficiat de tehnologia Fast and Fixed la clinica Dental Premier este cat se poate de graitoare: „Sunteti la un nivel superior, negandit si neimaginat! Nu m-a durut absolut nimic, m-as duce pe jos sa fac antrenament 5 kilometri! Este o tehnica cum nu mi-am inchipuit ca poate sa existe. E perfectiunea!“.
Faptul ca exista solutii pentru absolut fiecare pacient si ca ele se dovedesc eficiente fara sa conteze varsta se datoreaza multiplelor metode de tratament aparute de-a lungul timpului, care pot fi adaptate cu succes fiecarui caz. Iata-le pe cateva dintre cele mai interesante!

Implanturi dentare plasate direct in os

Un implant este fabricat in mod obisnuit din titan, zirconiu, tantal sau alte materiale biocompatibile si are forma unui mic surub, care va tine locul radacinii dintelui. Acest tip este cel mai frecvent utilizat astazi in domeniul implantologiei dentare.
O particularitate este reprezentata de implanturile dentare zigomatice, recomandate in cazul pacientilor care au o resorbtie osoasa severa. Acestea au o lungime superioara, deoarece se insereaza in maxilarul superior, apoi strabat sinusurile, iar varful lor se ancoreaza direct in osul pometelui, numit si os zigomatic.

implanturi dentare

Implanturi dentare subperiostale

Particularitatea acestora consta in faptul ca se plaseaza sub gingie, dar deasupra osului maxilarului. Astfel, devine posibila utilizarea cu succes inclusiv la pacientii care nu au suficient os natural sanatos si nici nu doresc sa fie supusi unei proceduri de marire osoasa pentru reconstructie.
Spre deosebire de cele conventionale, implanturile subperiostale utilizeaza un schelet din titan realizat cu ajutorul laserului, care acopera complet osul maxilar sau mandibular si, in acest fel, reuseste sa asigure suport stabil si precis pentru lucrarea fixa.

Fast and Fixed sau implanturi intr-o zi

In acest caz, devine posibila plasarea unui dinte temporar ori a unei coroane dentare provizorii fixe in aceeasi zi in care se desfasoara si operatia de inserare a implantului.
Sistemele de reconstruire a danturii cu incarcare imediata se adreseaza persoanelor care mai au putini dinti ramasi pe arcade, cu indicatie de extractie, sau care nu mai au deloc dinti. In astfel de situatii, totul se realizeaza cu rapiditate, inclusiv timpul de vindecare fiind redus la jumatate

Mini implanturi dentare

Cunoscute si sub denumirea prescurtata de MDI, au dimensiuni mai mici si sunt mai inguste decat cele obisnuite, introduse direct in os. Sunt plasate cu ajutorul unor tehnici mai putin invazive si sunt utilizate in principal pentru stabilizarea unei proteze dentare inferioare.
Astfel, in functie de natura fiecarui caz in parte si de necesitatile fiecarui pacient, specialistii pot sa aleaga, de fiecare data, cea mai buna solutie. Prin urmare, varsta nu mai reprezinta o problema, iar de beneficiile tratamentului se poate bucura orice adult, de la 18 pana la 100 de ani!