Lampa catalitica – ce este si la ce foloseste
Lampa catalitica a aparut ca inventie a unui farmacist francez din dorinta sa arzatoare de a dezinfecta aerul din spitale. La sfarsitul secolului IXX, Maurice Berger a patentat un sistem ce, in baza unor reactii amplificate prin cataliza, poate sa purifice aerul prin distrugerea moleculelor de impuritati (mirosuri neplacute de mancare, tutun, bacterii, virusi bacterii etc) ce plutesc in atmosfera unui spatiu inchis. Marile case de parfumuri recomanda utilizarea lampilor catalitice.
In timp, aceasta lampa a devenit iubita de oameni pentru casele lor. Chiar si unele vedete aveau o astfel de lampa la indemana. Pablo Picasso, Coco Chanel sunt unii dintre ei. In momentul in care a devenit posibila si parfumarea aerului si cu dezinfectarea cu aceeasi lampa, lampa catalitica s-a transformat din Cenusareasa intr-o printesa plina de stil, ce a traversat cu success, ani intregi de moda schimbatoare, ea ramanand mereu prezenta. Alege lampi catalitice in functie de criteriile de mai jos.
Lampa catalitica – obiect de decor sau tratament?
Cu siguranta amandoua intrebuintari. Lampile catalitice sunt utilizate atat pentru parfumarea aerului dintr-o camera, cat si pentru purificarea si dezinfectarea acestuia. In fond, sunt niste lampi fara ardere care elimina absolut toate mirosurile neplacute dintr-o camera, aducand un miros extrem de placut. In functie de aromele pe care le folosesti, acestea pot fi folosite si pentru aromoterapie. Cele mai utilizate arome si preferate ale oamenilor pentru parfumarea casei sunt: levantica, iasomia si aromele de lemn.
Cum functioneaza o lampa catalitica in purificarea aerului?
Functionarea lampii catalitice se bazeaza pe fenomenul de combustie catalitica, facut prin incalzirea unei piese ceramice (pe numele sau de arzator catalitic), ce poate controla eficient diferentele mari de temperatura. Procesul este ajutat de o solutie parfumata sau neutra.
Condus de puterea acestei solutii, partea exterioara a discului ceramic ajunge si pana la de 5-600 grade Celsius, atrage impuritatile putin sau deloc vizibile din admosfera (microbi, molecule de miros neplacut) si le elimina prin oxidare. Astfel, la nivel exterior se produce -purificarea aerului.
Partea centrala a arzatorului care sustine functia de parfumare se incinge la temperaturi de 300-360 grade Celsius si imprastie moleculele de parfum (daca solutia este parfumata), fara a le elimina sau distruge. Aceste molecule raman active in aerul purificat, facand posibila parfumarea camerei cu un miros pur si igienizat.
Cele doua functii ale lampii catalitice, de purificare cat si de parfumare a admosferei, se desfasoara concomitent. Daca solutia parfumata din lampa contine de asemenea si uleiuri esentiale, moleculele de ulei nu vor fi eliminate, pentru ca in centrul piesei ceramice temperatura nu este la fel de mare cum este in exterior, si vor ramane benefice pentru organism atunci cand le inspiram.
O lampa catalitica poate fi folosita cu succes pentru inlocuirea parfumurilor obisnuite de camera, lampa fiind o optiune mult mai sanatoasa pentru organism. Aceste lampi sunt adesea folosite in hoteluri, sali de conferinta de dimensiuni mari, spitale dar si in casele oamenilor. Poti combina intr-un mod eficient purificarea aerului dar si sa improspatezi mirosul dintr-o locuinta/birou etc. Sunt practice, ieftine si de durata asa ca le poti folosi cu incredere!