Fără categorie

Lanțul cu role – cauzele uzurii premature

Lanțul cu role este nu doar cel mai utilizat dintre lanțurile industriale, dar și unul din elementele cel mai frecvent utilizate în toate ramurile industriei: de la industria mineritului și până la industria alimentară, a băuturilor și la industria farmaceutică. Lanțul cu role are două roluri principale: de a transmite puterea și de a transmite materialele. În industrie, o mare parte din aplicații funcționează lanțul cu role și depind de acesta, așadar prevenirea uzurii premature și prelungirea duratei de viață a lanțului cu role este de o importanță esențială și în scopul de a preveni timpii de nefuncționare neplanificată și cheltuielile inutile.

Fiecare lanț cu role are o durată de viață determinată, în funcție de specificațiile lanțului și de condițiile de utilizare. Chiar și dacă este utilizat exact conform specificațiilor producătorului și este de cea mai înaltă calitate, orice lanț se va uza în timp. Cel mai mare impact asupra afacerilor în care se folosesc lanțuri cu role, îl are uzura prematură a lanțului.

Lanțul cu role este alcătuit dintr-o serie de rulmenți conectați, care se articulează pe măsură ce rulează pe pinioane. Fiecare angrenare cu pinionul cauzează uzura bolțurilor și bucșelor. Pe măsură ce materialul este uzat pe aceste suprafețe, lanțul cu role se va alungi treptat.

Una dintre cele mai obișnuite măsuri folosite pentru reducerea uzurii lanțului este lubrifierea corectă. Prin instalarea sistemelor de lubrifiere se încearcă prevenirea uzurii sau cel puțin întârzierea acesteia, astfel ca lanțul cu role să aibă șansa de a-și atinge durata maximă de viață.

Alegerea tipului și metodei de lubrifiere pentru o transmisie cu lanț cu role se face în funcție de specificațiile unității de transmisie. Lubrifierea optimă va ajuta la reducerea uzurii, dar și la amortizarea sarcinilor de impact și la asistarea disipării căldurii, care la rândul său poate ajuta și la prevenirea uzurii premature a transmisiei lanțului cu role.

Indiferent de atenția acordată la selectarea sistemului de lubrifiere, aceasta poate fi compromisă prin contaminare. Murdăria, rugina sau expunerea la medii corozive sunt factori contaminanți, care pot împiedica lubrifiantul să pătrundă în știfturi, sistemul de lubrifiere devenind astfel inutil. Lanțul industrial împreună cu sistemul de lubrifiere al acestuia ar trebui să fie selectate în funcție de mediul de funcționare, iar mediul de funcționare trebuie menținut cât mai departe posibil de sursele de contaminare, pentru a preveni uzura prematură a lanțului cu role.

Nealinierea este o altă cauză a uzurii premature a lanțului cu role.  Vorbim atât de nealinierea arborilor, cât și a pinioanelor, care pot cauza uzura prematură a lanțului industrial, prin provocarea de încărcări inegale pe lățimea lanțului. Alinierea necorespunzătoare de acest fel poate duce la uzura ecliselor rolei și a dinților pinionului. Utilizarea unui instrument de aliniere laser mai sofisticat și precis, poate ajuta la asigurarea alinierii pinioanelor și a arborilor și ajută la prevenirea uzurii premature a lanțului cu role.

O altă cauză destul de comună a uzurii premature a lanțului sunt sarcinile excesive, care depășesc capacitatea portantă dinamică a lanțului. Acest lucru poate apărea sub formă de supraîncărcare ciclică, sau supraîncărcare de șoc. Încărcarea ciclică excesivă poate duce la crăparea ecliselor interioare, în timp ce sarcinile extreme de șoc pot cauza îndoirea, răsucirea sau ruperea bolțurilor. Pentru prevenirea uzurii premature, se recomandă alegerea unui lanț cu role potrivit în fincție de sarcina aplicației la care va fi folosit și trebuie avut în vedere ca sarcinile să nu depășească specificațiile producătorului pentru produsul ales.

În concluzie, procesul de proiectare a aplicației trebuie început neapărat cu alegerea unui lanț de calitate, al căror specificații să îndeplinească cerințele aplicației. Cele patru elemente care pot cauza uzura prematură a lanțului, lubrifierea incorectă, contaminarea, nealinierea și încărcarea, trebuie verificate la intervale regulate pentru asigurarea îngrijirii corecte a lanțului cu role și implicit, pentru a permite lanțului să ajungă la cea mai lungă durată de viață posibilă.