Fără categorie

Lucruri importante de stiut despre detartraj

O data pe an, este recomandat sa vizitam medicul dentist pentru a indeparta tartrul de pe dinti. Aceasta este si ocazia de a face un bilant al sanatatii bucale. In unele cazuri, este necesar un detartraj mai profund, sub gingie, pentru a preveni anumite boli.

Ce este tartrul?

Tartrul se depune in mod natural pe dinti si pe gingii. Este un fel de film format din concretiuni de fosfat de calciu (placa dentara). Reactia chimica se formeaza din saliva. Dintii pe care se depune tatru cel mai usor sunt incisivii inferiori si molarii superiori, deoarece sunt localizati in fata conductelor excretoare ale glandelor salivare.

De ce este important un detartraj regulat al dintilor?

Tartrul – este normal sa il ai. Problema este ca acest tartru se comporta ca un adeziv de care se ataseaza bacteriile. De acolo, riscul aparitiei cariilor si bolii parodontale creste. Si daca tartrul patrunde sub gingie, acesta promoveaza agresivitatea bacteriana, cu riscul de gingivita sau parodontita . De aici si importanta detartrajului.

Acest lucru poate lua doua forme:

Detartraj preventiv recomandat o data pe an de catre medicul dentist. Nu este nevoie de anestezie.

Detartraj sub-gingival, o interventie rezervata pacientilor care sufera de parodontita si se efectueaza sub anestezie locala.

De ce unii oameni au mai mult tartru decat altii?

Formarea tartrului variaza foarte mult de la persoana la persoana. Practic, depinde de cantitatea de saliva produsa. Pacientii tratati cu antidepresive sau anxiolitice secreta mai putina saliva, ceea ce poate provoca probleme orale.

Apa potabila are si ea o influenta. Astfel, apa bogata in calciu favorizeaza formarea tartrului.

In cele din urma, acumularea de tartru poate fi explicata destul de simplu, si anume printr-o periere insuficienta. Placa dentara se reinstaleaza foarte repede dupa periere. De aici si importanta spalarii dintilor cel putin de doua ori pe zi. Periajul de seara este cel mai important, deoarece este important sa stim ca tartrul se formeaza in principal noaptea. In timpul zilei, miscarile limbii si ale fluidelor orale limiteaza fenomenul.

Cum se face detartrajul la dentist?

Pentru a indeparta tartrul, trebuie sa mergi la un cabinet stomatologic, precum Cris Smile din sector 6 Bucuresti. Medicul dentist foloseste de obicei aparatura cu ultrasunete. In timpul operatiei, gura este irigata constant pentru a preveni supraincalzirea. Procedura este nedureroasa. Nu este nevoie de anestezie in marea majoritate a cazurilor. Abia atunci cand gingiile sunt retrase se ofera anestezie locala.

Pentru a suplimenta actiunea ultrasunetelor, medicul dentist foloseste ustensile care ii permit, manual, sa caute tartru in zone greu accesibile.

In cele din urma, dintii sunt lustruiti folosind o pasta speciala sau o pulbere pulverizata sub presiune, numita air-flow.

Detartraj subgingival: in ce caz?

Detartrajul subgingival este efectuat in caz de parodontita si este necesara anestezie locala. Dentistul foloseste varfuri mai subtiri pentru a patrunde mai adanc sub linia gingiei. Procedura se poate face in una pana la sase sedinte, in functie de adancimea leziunilor.

Ar trebui sa luam antibiotice pentru detartraj?

La o persoana sanatoasa, fara factori de risc deosebiti, antibioticele nu sunt recomandate pentru detartrajul simplu al dintilor.

Doar persoanele „cu risc” ar trebui sa ia antibiotic ca doza unica, in decurs de o ora de la tratament. La acesti pacienti, o eliberare de bacterii in sange ar putea ajunge la valvele cardiace. Exista apoi un risc de endocardita infectioasa, o complicatie rara, dar grava.