Fără categorie

Pentru ce se folosesc curelele micro V

Curelele trapezoidale sunt cel mai comun tip de curea folosit pentru transmisia puterii. Functia lor principala este de a transmite putere de la o sursa primara, cum ar fi un motor, la o unitate actionata secundar. Ele ofera cea mai buna combinatie de tractiune, transfer de viteza, distributie a sarcinii si durata de viata extinsa. Cele mai multe sunt circulare si sectiunea lor transversala este trapezoidala sau in forma de „V”. Forma „V” a curelei se monteaza pe o canelura de forma similara pe un scripete. Cureaua trapezoidala se fixeaza in canelura pe masura ce sarcina creste, creand distributia puterii si cuplul. Curelele trapezoidale sunt de obicei fabricate din cauciuc sau polimer sau pot exista fibre incorporate pentru rezistenta si intarire suplimentare. Se pot gasi curele micro V de la Gates.

Tipuri de curele trapezoidale

Curelele trapezoidale se gasesc in general in doua categorii de constructie: curele invelite si curele cu margine bruta.

Curelele invelite au o acoperire din material textil care este turnata in forma de „V”. Curelele infasurate au o rezistenta mai mare la uleiuri si temperaturi extreme. Ele pot fi folosite ca ambreiaje de frictiune in timpul pornirii.

Curelele cu margini descoperite nu au husa. Se intaresc si apoi se taie in forma de „V”. Curelele trapezoidale cu margine bruta sunt mai eficiente, genereaza mai putina caldura, permit diametre mai mici ale scripetelor, maresc puterea nominala si ofera o viata mai lunga.

Curelele trapezoidale pot fi cretate sau necretate. Rotile permit mai multa flexibilitate atunci cand sunt utilizate cu scripete de diametru mic. Configuratiile dintilor pot fi distantate uniform, distantate aleatoriu, perpendiculare sau unghiulare. Un exemplu in acest sens este o curea pentru combina.

Modele clasice de curele in V

  • Curele FHP cu utilizare usoara: curelele FHP sunt utilizate individual la unitati de mai putin de 1 CP si sunt identificate cu un prefix de 2L, 3L, 4L sau 5L. Nu inlocuiti niciodata o curea standard cu o curea FHP, deoarece nu poate suporta un CP mai mare.
  • Clasic A, B, C, D, E (Standard Duty): Denumirile ISO de W, Y, Z, A, B, C, D si E , W, Y, Z – utilmele sunt rar folosite in. Formatul numarului piesei este dimensiunea sectiunii transversale urmata de lungimea interioara in inci. Curelele trapezoidale clasice acopera un interval de sarcina de la fractionat (mai putin de 1 CP) la 500 CP.
  • Curele trapezoidale Kevlar: utilizate cu transmisii care necesita indoire inversa sau ambreiaj.
  • Curele clasice cu banda A, B, C, D: fluctuatiile vitezei pot determina rasturnarea curelelor trapezoidale simple in scripete. Curelele cu banda previn acest lucru prin utilizarea unui material de suport peste mai multe curele individuale care functioneaza la unison. Un prefix in numarul piesei identifica numarul de curele din banda (4/5VX1200 este un set cu patru benzi).
  • Classic Cogged AX, BX, CX: O curea plata cu o suprafata de antrenare ondulata. Ele functioneaza bine cu scripeti cu diametru mic si pot tolera indoirea inversa, viteza liniara mare si rapoartele de viteza mare. Insa, tensiunile sunt mai mari si exista o tendinta mai mare ca centura sa sara in conditii de nealiniere.