Fără categorie

Cum se reparara aerul conditionat de la masina

Sistemul de aer conditionat, mai ales daca este automat sau reglat, este foarte complex si este cu atat mai important daca vehiculul vostru este nou. Prin urmare, motivele pentru care un aer conditionat care nu mai este rece sau chiar nu are aer, sunt foarte diverse.  In cazul in care apar probleme cu instalatia de aer conditionat a masinii, primul si cel mai important pas este acela de a apela la un service auto in acest sens astfel incat sa se ocupe un specialist de instalatia ta de aer conditionat. Daca aerul conditionat al masinii voastre nu mai este rece, se poate datora:

  • Un nivel de gaz frigorific care este prea scazut;
  • scurgere din rezervorul de gaz frigorific;
  • Un condensator defect;
  • Un regulator care nu mai functioneaza;
  • scripete, un ambreiaj de scripete sau un compresor HS;
  • Senzori care nu mai functioneaza.

Bine de stiut: retineti ca o reincarcare trebuie efectuata la fiecare 2-4 ani, in functie de model, sau chiar mai rar pentru modelele recente, foarte fiabile. Operatiunea de incarcare freon este foarte importanta si de aceea, va trebui sa apelezi doar la profesionisti in domeniu. Freonul nu trebuie sa fie nici foarte mult, dar nici foarte putin si exista o cantitate recomandata de producator, ceea ce inseamna ca incarcarea cu freon acasa este complet contraindicata. In plus, freonul este toxic si nu poate fi aruncat sau lasat oriunde, trebuie tinut departe de copii si de mediu, iar specialistii au locuri speciale in care il depoziteaza pentru a fi gestionat ulterior.

Aerul conditionat nu mai este rece: ce sa faci?

Cand aerul conditionat sufla doar aer fierbinte sau nu are deloc aer, este dificil de identificat sursa problemei. Dar sunt inca posibile doua manipulari. Mai intai porniti sistemul de aer conditionat la putere maxima si porniti motorul. Acum puteti efectua urmatoarele verificari:

  • Ascultati zgomotul anormal. Daca da, probabil vine de la compresorul vostru, care va trebui reparat sau inlocuit.
  • Miroaseti daca mirosurile urate va intra in cabina. Daca da, este posibil sa existe o scurgere care trebuie reparata, iar filtrul de cabina trebuie schimbat in acelasi timp.

De cele mai multe ori, un aer conditionat care nu mai este rece trebuie reincarcat. Aerul conditionat trebuie sa fie reincarcat aproximativ la fiecare 3 ani. Daca nu dureaza suficient, poate exista o scurgere in circuit. Daca aerul conditionat nu mai este rece, mergeti la un garaj, astfel incat mecanicul sa poata verifica intregul sistem. Acesta va verifica nivelul gazului frigorific si starea circuitului. In general, verificati sistemul de aer conditionat la fiecare 2 ani. Atunci ar trebui sa faceti o vizita la service-ul auto.

De asemenea, daca tot ajungi pana la service, nu uita sa verifici si jantele si daca sunt sau nu drepte. Daca sunt strambe, cu siguranta in service vei gasi si servicii de indreptat jante tabla sau din alte materiale si ar trebui sa optezi pentru ele inainte ca jantele sa se strambe si mai tare, inainte de a pierde aer si mai ales inainte de a deteriora iremediabil cauciucurile.