Fără categorie

De ce sa vizitam Sovata?

Sovata este una dintre cele mai cautate destinatii turistice in special pe timpul verii. Pe langa lacuri si stranduri, sunt si alte obiective turistice in Sovata pentru care aceasta localitate este cautata. Iata ce poti face aici, daca alegi sa vii pe timpul verii.

Daca nu ai auzit niciodata de Sovata, acum este timpul sa faci cunostinta cu aceasta statiune cu adevarat unica de importanta internationala, care este o destinatie populara de vacanta nu doar pentru romani, ci si pentru vizitatorii din toata Europa.

Sovata se afla la o distanta de 55 km de Sighisoara, la poalele vestice ale Carpatilor Orientali, si este centrul Tarii Sarate a Transilvaniei. Orasul este considerat relativ tanar: primii locuitori s-au stabilit acolo la sfarsitul secolului al XVI-lea, dar a inceput cu adevarat sa prospere abia atunci cand Jozsef Veress, realizand marea valoare a izvoarelor sarate si a apei minerale cu clorura de sodiu, a construit primul strand in 1872. De atunci, orasul a devenit si mai popular, iar in perioada de dupa Primul Razboi Mondial a fost frecvent vizitat chiar si de familia regala romaneasca. Astazi, Sovata este renumita pentru terapiile de vindecare si reabilitare pe care le ofera pentru numeroase probleme de sanatate diferite, cum ar fi infertilitatea, bolile cinetice si reumatice si, de asemenea, bolile metabolice.

Lacul Ursu din Sovata

O alta atractie care face din Sovata destinatia preferata de vacanta a tuturor este Lacul Ursu si zona rezervatiei naturale care il inconjoara. Numele lacului provine din forma sa, care este similara cu o piele de urs intinsa. Potrivit legendei, o frumoasa regina zana s-a indragostit de un baiat cioban, dar, vazandu-l cu o alta fata, ea a aruncat asupra lui un blestem, care a transformat baiatul si oaia lui in pietre. Dupa acest act rautacios, ea a cutreierat singura padurile ca penitenta si, pe masura ce bucatile rupte ale rochiei ei albe au atins pamantul, s-au transformat in flori care impodobesc versantii muntilor. Nu s-a putut intoarce niciodata in castelul ei, asa ca l-a blestemat si s-a scufundat in pamant, lasand in urma o groapa uriasa.

Cand zana a inceput sa planga, lacrimile i-au cazut in groapa, umplandu-o cu apa sarata, iar vatra vechii ei case a ramas la fund. In realitate, lacul a luat fiinta in 1875, ca urmare a unei succesiuni de evenimente meteorologice, hidrologice si geologice. Cu o suprafata de 40 235 mp si cu o adancime medie de 10 m, Lacul Ursu estecel mai mare lac heliotermal din Europa. In timp ce temperatura suprafetei este de obicei in jur de 10-20 de grade Celsius, la 1,5 m poate ajunge chiar si la 40 -50 Cᵒ, iar la fund este si mai calda.

Acest lucru se datoreaza concentratiei diferite de sare a straturilor, variind intre 100-300 g/l, ceea ce va permite sa plutiti sau sa va ridicati in el fara sa va scufundati. Practic, Lacul Ursu este ca o mare in miniatura printre munti, inconjurata de paduri dese. Daca crezi ca asta suna uimitor, asteapta doar pana vezi restul acestui loc extraordinar! Pe langa Lacul Ursu, in rezervatia naturala mai sunt alte 4 lacuri sarate (Lacurile Alunis, Rosu, Verde si Mierlei) si doua de apa dulce.